Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre, tehlikeli madde taşımacılığı, toplam yük taşımacılığında yaklaşık yüzde 50 paya sahiptir. Denizyolu, havayolu, demiryolu ve karayolu ile tehlikeli madde taşımacılığının düzenlenme kuralları, birçok sanayi sektörü için stratejik önem taşıyor. Genel olarak tehlikeli madde gönderen ve alıcıları, kimya, petrokimya, ilaç ve madencilik endüstrisinde iş yapan şirketler oluyor. Bu şirketlerin faaliyetleri, kendi sektörlerinde kurdukları yeni ekonomik ilişkiler, ülkelerinin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin sağlanmasında kilit rol oynamaktadır. AsstrA, tehlikeli maddelerin her tür ulaştırma aracıyla uluslararası taşınması için tüm olanaklarını müşterilerine sunuyor, lojistik süreci en iyi hale getirmelerine, Bağımsız Devletler Topluluğu, Batı Avrupa ve Asya ülkelerinde yeni piyasalara açılmalarına yardımcı oluyor. Elemanlarımız, yükün özelliğini göz önünde bulundurarak en uygun teslimat rotasını belirliyor, sevkiyat süresinde yasal, teknik ve sıhhi koşulların uygulanmasını kontrol ediyor. Nakliyat hizmeti veren güvenilir iş Ortaklarımızla yaptığımız iş birliği sayesinde esnek fiyat politikası uyguluyor, üstün hizmet kalitesi gösteriyoruz.
AYRINTILI BİLGİ
-
Tehlikli madde taşımacılığı kuralları, dar anlamda uluslararası kurumlar, bölgesel kuruluşlar ve münferit devletlerin yetkili makamlarınca kabul edilen hukuki ve teknik yönetmeliklerle belirlenir. Düzenleyici kaynakların karmaşıklığı ve çeşitliliği, uluslararası tehlikeli madde taşımacılığını büyük ölçüde zorlaştırır nitekim her bir devletin kabul ettiği sınıflandırma ve prosedürler diğerinden farklı ola bilir. Tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınma kural ve prosedürleri, uluslararası kurumların havacılık alanındaki bir çok uluslararası konvansiyon ve yönetmeliklerindeki düzenlemelere tabidir. Hava taşımacılığı kuralları sistematiği üzerindeki çalışmaların büyük bölümünü Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gerçekleştirir. ICAO, tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınmasına ilişkin teknik talimatlar yayınladı. Teknik talimatlarda tehlikeli maddelerin ortak sınıflandırılması ve sistemi yer alıyor. "Tehlikeli madde" kavramının tanımlandığı talimatta maddeler, tehlike kaynağına göre dokuz kategoride sınıflandırıldı: tutuşa bilirlik, toksisite, iltihaplanan, korozif ve radyoaktif özellik taşıyan maddeler vs. Bazı kategoriler daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Örneğin, 6. kategorideki maddeler, zehirli (alt kategori 6.1) ve bulaşıcı (alt kategori 6.2) olarak iki alt kategoride açıklanıyor. Teknik talimatlarda, etiketleme, paketleme, sabitleme, aktarma, ulaştırma kuralları, hava güvenliğinin temini için alınması gereken özel önlemler ve mürettebatın uyması gereken kurallar ayrıntılı şekilde belirtiliyor. Bazı maddelerin havayolu ile taşınmasına sıkı yasak uygulanıyor. ICAO, korozif, toksisite ve radyoaktif maddelerin uçakla taşınmasına müsaade etmiyor.
Tehlikeli maddelerin karayolu ile uluslararası taşınması alanındaki kuralların tek bir metinde birleşmesi için BM girişimiyle özel uluslararası anlaşma geliştirilmesi başlatıldı. Bu girişim sonucu Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Sözleşmesi (ADR) oluşturuldu. ADR Sözleşmesi, taşımacılık alanında en yaygın kabul edilen kuralları içeriyor. Bu sözleşme sadece Avrupa Birliği ülkelerinde değil, Azerbaycan, Kazakistan, Fas da geçerlidir. ADR Sözleşmesi, hava taşımacılığı alanında benimsenen tehlikeli madde taşımacılığı kurallarını da sınıflandırır. Bu sınıflandırmada tehlikeli maddeler, tehlike kaynağına göre dokuz kategoride belirtilir. Her kategori, kendi fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre farklılık taşır. ADR Sözleşmesi, bu özelliklere bağlı olarak, tehlikeli maddelerin karayolu ulaştırma araçlarıyla taşınma kurallarını belirler.
Tehlikeli maddelerin denizyolu ile taşınmasının temel kuralları, 1974’de kabul edilen genel uluslararası konvansiyona tabidir. Tehlikeli malların deniz araçlarıyla taşınmasının ayrıntılı prosedürü, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından geliştirilen özel yönetmelikte yer alıyor. IMO tarafından hazırlanan tehlikeli maddelerin deniz araçlarıyla taşınmasına yönelik uluslararası yönetmelikte de “tehlikeli yük”ün tanımı yapılıyor ve bu tür yükler tehlike kaynağına göre dokuz kategoride sınıflandırılır. Tehlikeli maddelerle ilgili denizcilik yönetmeliği, tehlikeli yük ve maddelerin taşınma prosedürünü açıkça belirleyen kapsamlı yasal düzenlemedir. IMO yönetmeliği, bazı yüklerin sadece deniz aracı, deniz aracının mürettebatı ve diğer yüklere olası tehlikesini değil, çevre ve denizin kirlenme riskini de göz önünde bulundurur. Tehlikeli maddelerin demiryolu ile taşınma kuralları, Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı (CIV) ve Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı Hükümetlerarası Örgütü (OTIF) konvansiyonlarının ilgili ekleri, ayrıca Bağımsız Devletler Topluluğu çerçevesinde kabul edilen bölgesel mevzuatlarla belirlenir. Tehlikeli maddelerin demiryolu ulaşım araçlarıyla taşıma kuralları, yapısal olarak diğer taşıma araçlarına yönelik kurallarla benzerdir. Demiryolu taşımacılığı alanında kabul edilen ilgili belgeler, tehlikeli maddelerin sınıflandırılmasını, taşınan tehlikeli yüklere ayırt edici etiketlerin vurulma şartlarını ve demiryolu aracının bakımından sorumlu personele yönelik talimatları içerir. Yükün yerleşim birimlerinden yeteri kadar uzakta taşınması, tehlikeli maddelerin demiryolu ile taşınmasının başlıca kuralıdır.
Tehlikeli maddelerin taşınması (ADR), hem uluslararası hem de ulusal yasal belgeler tarafından düzenlenir. Tehlikeli maddelerin denizyolu ve havayolu ile taşınma kuralları sadece devletlerin belirlediği yönetmeliklere değil, Havacılık Mevzuatı, Denizcilik Mevzuatı gibi özel yönetmeliklere de tabidir. Yukarıda belirtilen kuralları, birkaç kategoriye ayırmak mümkündür: taşıyıcılarla ilgili kurallar; hazırlık ve konteyner ile taşıtların ekipman kuralları; tehlike derecesine bağlı olarak maddelerin taşınması için kurallar; tehlike derecesi ve taşıt türüne bağlı olarak yükleme ve boşaltma faaliyetlerini belirleyen kurallar; etiketleme ve ürünün tehlikeli olduğunu belirten etiketlerin kullanım kuralı; tehlikeli maddelerin ambalajlanmasına ilişkin kurallar, belgelere ilişkin kurallar. AsstrA, tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin ve uluslararası düzenlemelerdeki değişiklikleri dikkatle takip ediyor, her bir maddenin özelliklerine göre güvenli ve hızlı teslimat sağlıyor.
-
hlikeli maddelerin otomobil veya diğer araçlarla taşıma şartları, maddenin tehlike sınıfına belirlenir ve ambalaj kullanımı (ayrıştırılmamış veya kombine; güvenilir veya çok güvenilir), ürün ve etiketinin tanımlanması, yükleme, boşaltma ve aktarma kuralları gibi şartları içerir. Tehlikeli maddelerin taşınmasını düzenleyen yasal metinler, taşıma sürecinde kesinlikle bulundurulması gereken belgelerin listesini içerir.
Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınması için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- tehlikeli maddelerin karayolu ile uluslararası taşınmasına ilişkin sertifika (lisans);
- sevkiyatın federal yollarda ve diğer bazı durumlarda gerçekleşmesi halinde, tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasına ilişkin yukarıda belirtilenlere benzer izinler;
- ürünün isminin, tanımlama numarasının, tehlike derecesinin belirtildiği fatura;
- diğer belgeler.
Tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınması için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- tehlikeli maddelerin havayolu aracına kabul edilmesi ve taşınmasına ilişkin sertifika (lisans);
- tehlikeli maddenin gümrük deklarasyonu;
- ürünün isminin, tanımlama numarasının, tehlike derecesinin belirtildiği havayolu faturası;
- diğer belgeler.
Tehlikeli maddelerin denizyolu ile taşınması için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- tehlikeli maddelerin dahili sular ve deniz araçları ile taşınmasına ilişkin sertifika (lisans);
- tehlikeli maddelerin dahili sular ve deniz araçlarına yükleme/boşaltılmasına ilişkin sertifika (lisans);
- ürünün isminin, tanımlama numarasının, tehlike derecesinin belirtildiği denizyolu faturası;
- diğer belgeler.
Tehlikeli maddelerin demiryolu ile taşınması için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- tehlikeli maddelerin demiryolu ile taşınmasına ilişkin sertifika (lisans);
- tehlikeli maddelerin demiryolu araçlarına yükleme/boşaltılmasına ilişkin sertifika (lisans);
- taşımada kullanılan demiryolu aracının teknik uygunluk sertifikası;
- ürünün isminin, tanımlama numarasının, tehlike derecesinin belirtildiği fatura;
- diğer belgeler.
Spesifik araç ve konteynerlerin kullanılması, tehlikeli malların taşınmasında en önemli şarttır. AsstrA, tehlikeli madde taşımacılığı alanında kalifiye ve büyük tecrübe sahibi havayolu ve nakliyat şirketleriyle iş birliği yapıyor. Kendimize ait araç filosu tehlikeli maddelerin otomobille taşınması için donatılmıştır. Tehlikeli maddelerin taşınmasına uygun büyük ve küçük hacimli araçlarımız mevcuttur. Şirketimizde, tehlikeli maddelerin taşınması konusunda eğitimli ve buna izni olan deneyimli kalifiye elemanlar çalışıyor. Ulaşım desteği, ofisimizde görev yapan, tehlikeli maddelerin her tür ulaştırma araçlarıyla taşınması konusunda deneyim sahibi sertifikalı uzmanlar tarafından sağlanıyor. İşbirliği yaptığımız güvenilir nakliye sağlayıcısı şirketlerin de gerekli tüm lisans ve sertifikaları bulunuyor.
AsstrA’nın, kimyasal madde nakliye hizmetlerinde vazgeçilmez bir değerlendirme aracı olan (Safety & Quality Assessment System) SQAS sertifikası bulunuyor. Bu belge, tehlikeli kimyasalların dağıtımdaki kalite yönetiminin yüksek düzeyde olduğunu, iş ve çevre güvenliği kurallarına, güvenlik talimatlarına uyulduğunu teyit ediyor. Şirketimiz, tehlikeli maddelerin taşınması alanında tüm uluslararası şartları karşılayan güvenilir, yenilikçi ve etkili hizmet gösteriyor. AsstrA, tehlike düzeyi 2. ve 3. kategoriler ile 4.1., 4.3., 5.1., 5.2., alt kategoriler ve 6. kategori ile 6.1., 6.2 alt kategoriler, 8. ve 9. kategorilerdeki ürün ve maddelerin taşınmasında tam hizmet sunuyor. Tehlikeli maddelerin taşınması yüksek risk içerdiğinden, AsstrA yükün sigortalanmasını temin ediyor. Ayrıca, AsstrA’nın taşıdığı yük için sorumluluğu da her bir sigorta olayı için 3 000 000 EURO tutarında sigortalanıyor. Sigorta hizmetini güvenilir ortağımız olan Zurich Versicherungs-Gesellschaft AG (Zurich Insurance Company Ltd) (İsviçre) temin ediyor. Hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi elde etmek için doğrudan internet sitemize veya en yakın AsstrA ofisine müracaat ediniz.
-
Sizinle işbirliği yapmak bizim için bir ayrıcalıktır! Hizmetlerimizle ilgili ayrıntılı bilgi için web sitemizden veya size en yakın AsstrA ofisinden bizimle iletişime geçin.