Teknolojik ilerleme, toplumun tüm beklentilerini çoktan aştı. Nesnelerin İnterneti (İngilizce Internet of Things, IoT), ağdaki ürünleri izleme ve dijitalleştirme, ürünün yaşam döngüsünü tam şekilde yönetmenizi sağlar. Kurumlar, müşterilerin cihazlarından verileri kullanarak müşterinin ürünleri için hedeflenen ve optimize edilmiş hizmet konusunda bilgi elde eder. Bu sürecin önemli unsurlarından biri de dijital ikizlerdir.
Dijital ikiz nedir?
Dijital eşdeğerler kavramı yeni bir kavram değil. 2D ve 3D modelleri, 30 yıldan uzun bir süredir bilgisayar destekli tasarım programlarında (İngilizce Computer-Aided Design, CAD) kullanılmaktadır. Fakat “dijital ikiz” (İngilizce digital twin) terimi ise yakın zamanlarda ortaya çıktı. Dijital ikiz basit anlamda, her fiziksel nesnenin, aygıtın, makinenin, üretimsel veya endüstriyel işlemin herhangi bir bilgisayarda görülebilen sanal kopyasıdır.
Dijital kopya ne işe yarar?
ANLAMAK
Dijital ikiz farklı amaçlar için kullanılabilir. Her şeyden önce o, ürünün kendisinde herhangi bir müdahalede bulunmadan bazı süreçlerin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Farz edelim ki kaza yapmış arabanın kırık motorunu tamir etmeniz gerekiyor fakat kazanın sebebini bilmiyorsunuz. Bilgisayar monitöründeki dijital motorun ayrıntılı bir analizi, araca "içeriden bakmanıza" ve kusur kaynağını görmenize olanak sağlayacaktır.
ÖNGÖRMEK
Satın almak üzere olduğunuz makinenin fabrikanız için gerçekten uygun olup olmadığını nasıl kontrol edersiniz? Almalı mı, almamalı mı? Cevap bulmak için sanal kopya üzerinde çalışmak yeterli olacaktır. Fabrikanın ve yeni makinenin 3D görüntüsü, makinenin çalışma şeklini öngörmenize ve satın alma ile ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.
OPTİMİZE ETMEK
Dijital ikizler, işteki sorunları hızlı ve doğru bir şekilde tanımlamaya yardımcı olur. Şirketler bu sayede ürünlerin üretimini hızlandırabilir, üretim zincirinin tamamında maliyetleri azaltabilir, böylece işi optimize edebilir. Gerçek bir cihaz, makine veya sistemde meydana gelecek tüm değişiklikler, dijital modeline yansıtılacaktır. Bu, nesnenin etkin uzaktan kontrolünü sağlayacak ve ekipmanın çalışmasındaki arızaları ve yıpranmaları önceden ve zamanında tespit etmeyi sağlayacaktır.
Dijital kopyalar nerede kullanılır?
Dijital ikizler daha çok otomobil endüstrisinde kullanılmaktadır. Bu alanda, araçların ve teknolojik hatların tasarımında ve yapımında sıklıkla kullanılır. Ancak, gerçekliğin dijital temsili ile ilgili teknolojiler, günümüzde neredeyse her endüstride kullanılmaktadır. Fakat dijital ekranla ilgili teknolojiler bugün neredeyse tüm alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin, dijital ikiz, makinelerin bakımı işi için idealdir. Aracın monte, bakım veya onarımıyla uğraşan çalışan, gerçek zamanlı olarak alınan bilgi ve talimatları kullanabilir, çalışmasını kontrol edebilir. Sistem ona hangi parçayı kontrol etmesi gerektiğini söyleyecek, yerini belirtecek ve hangi araçları ve yedek parçaları kullanması gerektiğini söyleyecektir. Dijital ikiz, uçakların inşasında ve onarımında kullanışlıdır ve aynı zamanda havacılık endüstrisinde kullanılan tahrik sistemlerinin geliştirilmesi için de uygundur.
İlginçtir, hatta bazı şehirlerin bile dijital ikizleri var. Örnek olarak Fransa’nın Rennes şehrini göstere biliriz. Şehrin gelişim konsepti için «Virtual Rennes» isimli dijital kent modeli oluşturuldu. Rennes’in dijital ikizi, yetkililere, konut sakinlerine, şirketlere ve hizmet sağlayıcılarına kentin gelişimi ile ilgili kararları simülasyonla gözden geçirmelerini sağlar. Kent yöneticileri karar almadan önce (örneğin yeni metro hattını inşası) dijital ikize bakarak kararın olasılığını gözden geçirir, tüm olası çözümleri test ederler.
Bir anlamda dijital ikiz, geleceği tahmin etmenizi bile sağlar. Bir projeyi uygulamaya başlamadan önce, bir şeyleri onarmak, yıkmak ve masraf etmeden önce bu işi dijital ikiz aracılığıyla sanal olarak deneyebilirsiniz. Bu, hedeflenen eylemlerin başarılı olup olmayacağını bilgisayar ekranını görmenizi sağlayacak ve yalnızca olumlu bir sonuç olması durumunda işe başlayacaksınız.
Lojistik ikiz
Lojistikte, dijital ikiz kavramı, sürecin farklı aşamalarında kullanılabilir. AsstrA-Associated Traffic AG Veri Koruma Görevlisi Maçey Tıburçi lojistik ikizin olanaklarını şöyle anlattı:
«Dijital ikiz herhangi bir sürecin her aşamasında faydalı bir çözümdür. Malzeme tüketimini en aza indirecek ve paketin boyutunu azaltacak ambalaj tasarımının dijital ikizden faydalanarak geliştirilmesini örnek göstere biliriz. IKEA tarafından uygulanan mobilya eşyalarının ambalajlanması yöntemi buna iyi bir örnektir.
Sürecin bir diğer aşaması olan nakliyat sürecini de aynı yöntemle daha iyi hale getirebiliriz. Örneğin, kamyonların taşıma kapasitelerinin tam potansiyelle kullanılması tasarlanmaktadır.
Bu yöntem aynı zamanda malların depolanmasında da yardımcı olacaktır, çünkü depoların olanakları tasarım aşamasında dijital ikiz yardımıyla da analiz edilebilir. Dolayısıyla kiralanan depo alanı en iyi şekilde kullanılacak ve depo dahilindeki süreç en iyi hale gelecektir».
Yukarıdaki örneklerden görülebileceği gibi, dijital ikiz lojistik endüstrisinde birçok durumda kullanılabilir. Dijital ikiz kullanımı, mevcut ulaşım ve lojistik kaynaklarının daha verimli bir şekilde planlanmasını, tasarlanmasını ve kullanılmasını sağlayacaktır.
Dünya uzmanlarının tahminlerine göre, 2020 yılına kadar dijital ikizleri kullanan şirketlerin sayısı 2000 yılına kıyasla yüzde 30 artacaktır. Analistlere göre, bu, kurum genelinde yenilikçi ürünlerin ve verimliliğin uygulanmasıyla ilgili iş performansını yükseltecek, kar oranı da yüzde 25 artacaktır. Yine de, işletmeler, başarıya ulaşmak için sürekli olarak yeni ekonomik ve iş modelleri geliştirmeli, dijital ikizin tüm sorunların çözümü olmadığını hatırlamalı ve anlamalıdır.